Sinds 2007 organiseert de stichting A Sister's Hope sportieve evenementen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk borstkanker onderzoek in Nederland.
Op 1 en 2 oktober 2016 liep ons Team Piece of Cake (voor de laatste keer) in twee dagen 60 km van Bussum naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. De 10e editie van deze wandeltocht werd ons afscheid qua deelname als team. We zijn enorm trots dat wij in al die jaren € 401.344,- konden inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. Met dank aan de vele donaties, sponsoren en hulp bij onze acties.

Onze motivatie is dat het goed voelt om eindelijk eens iets te kunnen DOEN 'tegen' borstkanker in plaats van machteloos toezien...

Trots zijn we ook op Cathy Seabaugh en Martje Hoekmeijer, de initiatiefnemers van
Stichting A Sister's Hope. De stichting heeft (inmiddels in elf jaar tijd) € 5.017.000,- kunnen bijdragen aan vroegtijdige onderkenning en genezing op maat van borstkanker.

Hoe gaan wij verder?
Het gouden idee van Erik, om oud tandengoud onder collega-tandartsen in te zamelen voor borstkankeronderzoek, blijft zich verder ontwikkelen. Sinds 2009 verspreidt deze actie zich als een olievlek over Nederland en bracht al € 298.551,65 op! Op de website TANDENGOUD VOOR BORSTKANKERONDERZOEK vind je alle informatie.
Motiveer jij jouw tandarts ook tot deelname?

Vanaf 2018 zal Erik deze actie zelfstandig ondernemen en jaarlijks in oktober overhandigt hij het ingezamelde bedrag aan Stichting A Sister's Hope.
Updates hiervan zijn te lezen op:
De website: Tandengoud voor borstkankeronderzoek
Deze FB pagina: EDM Tandartsen
En op deze FB pagina: A Sister's Hope

Wil jij deelnemen aan een event van Stichting A Sister's Hope?
Bezoek dan hun website door op deze regel te klikken.

Nogmaals bedankt voor jouw belangstelling en bijdrage.
Namens alle teamgenoten,wens ik je een gezond en actief leven.
Met hartelijke groet,

Monique Helfrich
november 2017

maandag 14 november 2011

De oorsprong van het roze lintje

Oktober is wereldwijd de maand met extra aandacht voor borstkanker. De media toont die maand belangstelling voor preventie, onderzoek en behandeling. En naast alle deskundigen en onderzoekers worden gelukkig ook de patiënten niet vergeten; voor hen is niet alleen oktober dé borstkankermaand en ongewild worden ze, vaak in een jaar tijd, zelf een deskundige.
In oktober vinden extra veel acties plaats om geld in te zamelen voor borstkankerpreventie- en onderzoek en overal verschijnt het symbool van het roze lintje.

Maar waar ligt nou de oorsprong van dit symbool?
In 1982, stichtte de amerikaanse Nancy G. Brinker ter nagedachtenis van haar zus de Susan G. Komen Breast Cancer Foundation. Deze organisatie had tot doel iets tegen borstkanker te doen en hieruit ontstond de Race for the Cure fitness walk en geldinzameling in 1983. Sindsdien is Race for the Cure een internationaal evenement met meer dan 1.6 miljoen deelnemers (van de 140 races).
Tijdens een Race for the Cure die in 1990 in Washington D.C. gehouden werd, deelde the Komen Foundation roze zonnekleppen uit onder de deelnemers. In 1992, tijdens een loop in New York City, deelde de organisatie roze lintjes uit. Het roze lintje is afgeleid van het rode lintje dat symbool staat voor AIDS bewustzijn.

In 1992 werd het roze lintje geadopteerd als officiceel symbool voor de nationale borstkanker bewustwordingsmaand. Evelyn Lauder, ex- borstkankerpatiënt en vice-president van het cosmetica bedrijf Estée Lauder ontwierp mede het lintje om dit uit te kunnen delen in winkels in New York City. Het gevolg is bekend, want welke winkel draagt tegenwoordig niet het symbool van het roze lintje uit in oktober? Door deze actie wordt zij gezien als grondlegger van Pink Ribbon acties. Evelyn Lauder overleed afgelopen zaterdag op 75  jarige leeftijd aan de gevolgen van eierstokkanker, die zich onafhankelijk van haar borstkanker heeft ontwikkeld.


Het roze lintje vertegenwoordigt de angst voor borstkanker, hoop voor de toekomst en de liefdadigheid van mensen en bedrijven die publiekelijk de borstkankerbeweging steunen. Het is bedoeld om solidariteit te tonen met vrouwen die momenteel borstkanker hebben, waarbij we niet mogen vergeten dat 1 op de 200 borstkankerpatiënten in Nederland een man is....

Borstkanker organisaties gebruiken het roze lintje om zich te associëren met borstkanker, om bewustwording ten aanzien van borstkanker te promoten en om geld in te zamelen.
De Susan G. Komen for the Cure gebruikt nu een gestyleerde "running ribbon" als haar logo.
De in Nederland overbekende organisatie
Pink Ribbon is zo slim geweest haar naam aan het wereldbekende symbool te verbinden maar heeft dus absoluut niet het alleenrecht op het roze lintje.

Over de hele wereld hanteert elke borstkankerorganisatie in haar eigen logo een eigen versie van een roze lintje.
En met al deze organisaties over de hele wereld, werkend aan hetzelfde einddoel, zullen we slagen in de genezing van borstkanker.

Uiteraard kun je dit allemaal in het engels terugvinden op Wikipedia.
Een lijst met meer symbolische lintjes vind je via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...